Duits
In de onderbouw leren we de basis aan; we leren de structuur van de taal en bouwen we aan onze woordenschat. In de bovenbouw zijn er wat grotere opdrachten, zoals het houden van presentaties en deelname aan een debat. Maar ook schrijven over actuele thema’s en een mooi verhaal of een goed boek lezen staat op het programma.
Duits in de onderbouw
De methode Neue Kontakte is gebaseerd op de “ik kan” beschrijvingen van het Europees Refentiekader voor de talen. De methode is ingedeeld in vaardigheden – spreken, schrijven, luisteren, lezen – waardoor je je sneller bewust bent van de kleine leerdoelen. Doordat het relatief kleine stappen zijn, boek je snel resultaat. De digitale versie van de methode maakt het makkelijker te differentiëren in de les, al zullen we ook veel antwoorden opschrijven! De methode is erg gericht op communicatie, dat wil zeggen, het overbrengen van de boodschap. Daarom spreken we tijdens de les dan ook veel Duits.
Aan het eind van de onderbouw heb je het grootste deel van de grammatica al gehad, dat maakt de overgang naar de bovenbouw makkelijker. Naast de methode zijn er enkele interessante projecten. Eén daarvan is gericht op het vergroten van je kennis van de Duitstalige landen.
Duits in de bovenbouw
In de bovenbouw gaan we verder met de uitbreiding van de woordenschat en het automatiseren van de grammatica, en passen we deze kennis toe in uitdagende opdrachten. We werken meerdere lessen achterelkaar aan één bepaalde vaardigheid, waardoor snel helder wordt of (en waar) je nog extra ondersteuning kunt gebruiken. Ook literatuurtheorie en het lezen van een aantal boeken is een onderdeel van het schoolexamen.
De aanschaf van een woordenboek N-D & D-N noodzakelijk. Dit hoeft niet de meest recente uitgave te zijn.
Goethe-examen
Voor leerlingen uit de vijfde klas die excelleren in het vak Duits is er de mogelijkheid om een examentraining te volgen voor het ‘Goethe-Zertifikat B2’. In periode 3 en 4 vindt de training gedurende 16 weken plaats tijdens een Novumbanduur. Het examen zelf wordt in het Goethe-Instituut in Amsterdam of Rotterdam afgenomen. Wil je bv. aan een Duitstalige hogeschool studeren, dan heb je dit certificaat nodig, maar het komt ook in andere situaties van pas.
Tips en websites
- Een mooie website met veel informatie, uitleg en oefeningen voor het vak is: www.duits.de
- Extra uitleg of oefenen met grammatica?: www.bijlesduits.org
- De internationale leergemeenschap van het Goethe-Institut: https://www.goethe.de/ins/nl/nl/spr/ueb.html
Vertalen/ woordenboek
- www.duden.de
Duits woordenboek met veel voorbeelden, synoniemen enzovoorts. Dit is geen woordenboek Nederlands-Duits. Er bestaan eigenlijk geen goede vertaalsites. Pak liever een woordenboek. - Mocht je dat niet bij de hand hebben, kun je het proberen met google translate, www.interglot.com, www.vertalen.nu en de uitkomst controleren bij www.duden.de
Musik / Lifestyle
Nachrichten (onderbouw)
- http://www.neuneinhalb.de
- http://www.logo.de
- http://www.blinde-kuh.de/aktuell/
- https://www.helles-koepfchen.de/nachrichten/
Nachrichten (bovenbouw)
- www.dw.de (ook langzaam gesproken berichten en ondertiteling)
- www.zdf.de
- www.heute.de
- www.tagesschau.de
- www.sueddeutsche.de
- www.faz.de
- www.spiegel.de
- www.welt.de
- www.zeit.de
Wissenschaft
- www.geolino.de