Gymnasium Novum wint Op Weg Naar Het Lagerhuis 2024

Het debatteam van het Novum heeft de Op Weg Naar Het Lagerhuis competitie 2024 (OWNHL) gewonnen. Deze belangrijke debatwedstrijd wordt georganiseerd door BNN/Vara. Het Novum doet altijd enthousiast mee en de resultaten zijn de laatste jaren opmerkelijk: in 2022 landelijk winnaar, in 2023 verliezend finalist en nu wederom landelijk winnaar.

“Een bijzondere prestatie” aldus begeleider Hanke Winius, leraar maatschappijleer. “Het is zeker loon naar werken. Het team stopt veel tijd in het oefenen en voorbereiden met dit als resultaat. Om ‘het sjeu’ er een beetje in te houden ben ik wel van plan om ook meer in te gaan zetten op andere debatvormen, zoals parlementair debatteren. Het Lagerhuisdebat gaat vooral om snelheid en de korte scherpe beurten. Bij parlementair zijn de teams kleiner, maar de beurten veel langer en moeten de debaters veel dieper op de materie ingaan. Ik zie het een beetje als een nieuwe uitdaging. Maar natuurlijk doen we ook volgend jaar weer mee met OWNHL en gaan we gewoon weer voor de beker.”

In de halve finale mocht het Novum het opnemen tegen het Candea College uit Duiven en in de finale tegen het Praedinius Gymnasium uit Groningen. Onderwerpen waren onder meer het verbieden van cryptomunten, het verlagen van de stemleeftijd naar zestien jaar en het herinvoeren van de militaire opkomstplicht.

Het winnende team bestaat uit Carmen van Leeuwen, Ivo Doorn, Aymen elMarsse, Dina Kadiri, Jip van Wilgen, Victor Maas, Lisa Demir, Meike Cozijn, Anna Rodenburgh en Jasmijn Veldstra. De ‘junior debaters’ waren Thorben Maas en Daniel Dekker.