Landelijke finale voor debatteam Novum

Het debatteam van het Novum, vorig jaar de winnaar van de ‘Op weg naar het Lagerhuis’-debatcompetitie, is dit jaar tweede geworden!

Omdat we titelverdedigers waren, waren de verwachtingen hoog gespannen. De afvalrace begon op 23 maart in de Hilversumse studio van BNN/Vara met een achtste en kwartfinale. Deze werden beide gewonnen en op 30 maart nam het debatteam opnieuw de trein naar Hilversum voor de halve en eventueel de finale. In de halve finale was de tegenstander het Praedinius Gymnasium uit Groningen. Vooral op de onderdelen lichaamstaal en teamwork bleek het Novum op belangrijke momenten het verschil te kunnen maken en daarmee plaatste het team zich, net als vorig jaar, voor de finale. Tegenstander was het Rijnlands Lyceum uit Sassenheim. Daarin kwam het Novum helaas net iets te kort Hanke Winius, docent maatschappijleer en begeleider van het debatteam, had een dubbel gevoel: ‘Het voelt wel een beetje als een verloren finale, maar uiteindelijk is het een geweldige tweede plaats. Uiteindelijk zal het gevoel van trots natuurlijk overheersen, want het was al met al een knappe prestatie.’
Jaarlijks is er ook een tv-uitzending van ‘Op Weg naar het Lagerhuis’. Daarvoor worden leerlingen geselecteerd. Namens het Novum zijn Iben Maas en Aymen ElMarsse uitgenodigd om mee te doen.
Het debatteam van het Novum bestond dit jaar uit: Tijn de Vreeze, Iben Maas, Lotte Goedegebuure, Thomas van Dam, Max van der Straaten, Lucas Verkerk, Dina Kadiri, Carmen van Leeuwen, Ivo Doorn, Aymen elMarsse, Zoë van Dam en Jip van Wilgen.