Zelfgemaakte Novumsatelliet gaat de lucht in!

Het team Novus Uranus, een groep van zes Novummers, doet mee aan de CanSat wedstrijd. Deze wedstrijd houdt in dat een selectie van teams zelf een satelliet moet ontwerpen en bouwen. Dit jaar deden er 40 teams mee waarvan er 10 zijn doorgegaan naar de raketlancering. Het Novum-team heeft zo goed gepresteerd dat het deel uitmaakte van deze 10 teams! 

De satelliet wordt ook de CanSat genoemd, omdat de satelliet blikvormig is, afkomstig van Can-Satellite dus. Aan boord van de satelliet zitten een hoop sensoren die tientallen metingen en berekeningen kunnen verrichten. De data moet ook direct van een hoogte van 1000 meter ontvangen worden. Hiervoor heeft Novus Uranus een tweetal eigen antennes gefabriceerd. Met een lengte van 1,5 meter kunnen deze antennes radiogolven ontvangen van de CanSat.
Op 31 maart ging Novus Uranus in een busje naar militair terrein ASK ‘t Harde, waar de lanceerdag plaatsvond. Hun missie: Aantonen dat data blokkeren makkelijk en goedkoop is. Dit is in onze samenleving een probleem waar niet genoeg aandacht voor is, de beste manier om dit te laten zien is door het zelf te demonstreren. Met een zelfgemaakte stoorzender in de CanSat is het team erin geslaagd om een satelliet te ontwikkelen die de capaciteiten heeft om radiocommunicatie (waar wifi ook onder valt) te verstoren.
Nadat ze door weer en wind alle delen hadden uitgepakt, begonnen ze met het testen en voorbereiden voor de raketlancering. Een moment na de lancering kwamen er problemen. De parachute van de raket ging niet open, waardoor hij bij afdaling met hoge snelheid in de grond stortte en 1 CanSat met zich meenam. De andere satellieten zijn wel losgekomen, maar slechts 4 van de 10 teams kregen data van hun CanSat binnen.
Novus Uranus had signaal! Vier datapacks waren opgenomen voordat de satelliet een temperatuur van 171 graden Celsius mat en verder niets verstuurde. De satelliet van Novus Uranus is nog niet teruggevonden, maar de missie is geslaagd. De stoorzender was zelfs functioneel in de regen en heeft uiteindelijk zijn eigen metingen kunnen versturen.

Nop Velthuizen, docent Natuurkunde op het Novum, heeft een filmpje gemaakt, waarin het team in actie is te zien: